10 листопада 2023 р. в рамках факультетського моніторингу освітньо-професійних програм відбулась онлайн-зустріч членів робочої групи, групи забезпечення ОПП 014 Середня освіта (Музичне мистецтво) другого (магістерського рівня) із роботодавцями, випускниками та вчителями-практиками з музичного мистецтва.

 Із вступним словом виступили: декан педагогічного факультету, член робочої групи  «Середня освіта (Музичне мистецтво)» професор Віктор Лабунець, гарант освітньої програми Тетяна Борисова, завідувачка кафедри музичного мистецтва професор Майя Печенюк, які подякували запрошеним учасникам за активність у проведенні моніторингу освітньої програми, участь у опитуванні, надання цінних рекомендацій щодо покращення її якості.

На онлайн-зустрічі відбулось деталізоване й ґрунтовне обговорення  побажань і рекомендацій стейкхолдерів щодо розширення  переліку фахових компетентностей у відповідності до сучасних проблем викладання музичного мистецтва у закладі загальної середньої освіти.

Так, зокрема, Ніколайчук Н. І. (модератор професійної спільноти вчителів художньо-естетичних дисциплін, керівників гуртків ЗЗСО, консультант  Центру професійного розвитку педагогічних працівників Кам’янець-Подільської міської ради) вказала на необхідність формування у здобувачів умінь і навичок викладання музичного мистецтва на засадах інтеграції різних видів мистецтв, умінь презентувати результати своєї професійної діяльності на конкурсах педагогічної мастерності («Вчитель року»), вести навчальну документацію, здійснювати психологічну підтримку дітей і молоді засобами різних видів музичної діяльності, здійснювати музично-освітню діяльність в інклюзивних класах.

В. о. директора Дунаєвецького ліцею №2 Наталія Магера подякувала колективу кафедри музичного мистецтва за плідну профорієнтаційну й культурно-просвітницьку роботу із учнівським колективом ввіреного їй закладу (проведення  екскурсій по визначним пам’яткам архітектури міста та концертів органної музики), висловила сподівання на подальшу організацію цікавих заходів. Також очільниця ліцею надала високу оцінку випускнику спеціальності Улановському В., який зараз працює вчителем музичного мистецтва і виявляє високий рівень професійної підготовки, є професіоналом своєї справи і авторитетом для всіх учнів закладу.

Також Н. Магера звернула увагу на важливість такої складової професійної діяльності вчителя музичного мистецтва, як робота із сучасними шкільними хорами, вокальними та фольклорними ансамблями тощо і запропонувала ввести окремий модуль, присвячений організації такої діяльності, добору цікавого для дітей сучасного музичного репертуару, що спонукатиме учнів більш активніше долучатись до мистецтва і культурно розвиватись.

На зустрічі виступила також випускниця, нині вчитель музичного мистецтва та мистецтва Кам’янець-Подільського Ліцею №14 Тетяна Сімаковська, яка зазначила, що сьогоднішній вчитель мистецтва повинен володіти технологіями мистецького навчання та виховання учнів у відповідності до вимог Нової української школи і запропонувала ввести спеціальну дисципліну або окремий модуль, що забезпечував би формування у здобувачів такої компетентності.

Загалом, обговорення пройшло досить плідно й конструктивно. У  результаті було висунуто ряд пропозицій від роботодавці, випускників,  вчителів-практиків щодо удосконалення ОП, а також сплановано низку заходів (майстер-класів, гостьових лекцій, тренінгів тощо) для підвищення якості підготовки магістрантів до майбутньої професійної діяльності у сучасних закладах загальної середньої освіти.

 

Онлайн-зустріч членів робочої групи, групи забезпечення ОПП 014 Середня освіта (Музичне мистецтво) другого (магістерського рівня) із роботодавцями, випускниками та вчителями-практиками з музичного мистецтва